![]() |
sumber : http://mbakginuk.wordpress.com |
Genache sendiri berasal dari bahasa Perancis yang marujuk pada arti inti coklat yang dicampur dengan krim yang biasanya digunakan sebagai isian pada cake, pastries, Truffle, praline, dan desert lain. Coklat yang digunakan dalam kombinasi ini biasanya adalah dark coklat, selain itu selain bahan asas coklat dan krim, bahan lain yang juga kadang muncul adalah syrup, ekstrak perasa, liquor, dan lain-lain bergantung pilihan anda. berikut adalah cara buat coklat genache yang perlu anda ikuti.
Bahan:
- 1 liter whipped krim
- 500 gram dark cooking chocolate
- 50 gram butter
Cara buat coklat genache versi I
- Cairkan dark cooking chocolate dengan butter, lalu diketepikan.
- Pukul whiped crem,
- Masukkan campuran butter dan dark cooking chocolate ke dalam whipped cream lalu disebat
- Setelah di kocok hingga rata, maka coklat genache siap di aplikasikan.
Cara buat coklat genache versi II
- Bahan sama, hanya saja butter yang dibuthkan lebih sedikit iaitu 30 gram.
- Panaskan whiped cream, lalu angkat, kemudian masukkan dark cooking chocolate yang sudah dipotong, dan butter hingga meleleh.
- Dinginlan dalam peti ais hingga semalaman, keluarkan, lalu diamkan dalam suhu bilik. Pukul lagi hingga lembut dan hangat.
Itulah dua cara buat coklat yang boleh anda aplikasikan sendiri di rumah, caranya tak terlalu sukar bukan? Jika anda ingin menambah bahan tambahan, sila tambahkan sesuai selara anda. coklat ini sangat sesuai untuk diaplikasikan dalam pelbagai cake, yang akan menbuat cake anda lebih manis dan enak. Anda juga boleh campurkan di pastries, atau puddingng dan desert anda, yang pastinya bisa anda nikmat tanpa bayar mahal ke resoran.
Bagaimana, anda siap cuba?